Categoria părinte: Lexicon Categorie: C Publicat: Duminică, 14 Februarie 2010

ALP. Carabiniera sau, mai simplu caraba, este un dispozitiv multifunctional utilizat in tehnica alpina. Se prezinta sub forma unui inel metalic prevazut cu o clapeta. La randul ei, clapeta poate avea un sistem de blocare, de obicei sub forma unui surub.
Carabinierele sunt utilizate in activitati care necesita corzi: alpinism, speologie, canyoning, yachting, alpinism utilitar. Cuvântul provine din limba germană de la "Karabinerhaken" - carlig penru carabină.

In alpinism se folosesc doua mari categorii de carabiniere: cu siguranta, respectiv fara siguranta.

Carabinierele fara siguranta au o clapeta sustinuta de un arc, care poate fi deschisa pentru a introduce sau a scoate o coarta, un annou sau diferite alte echipamente. In tehnica alpina se folosesc doua astfel de carabiniere, legate printr-o chinga pentru a forma o bucla echipata.
In functie de forma clapetei exista urmatoarele tipuri:

  1. Carabiniera cu clapetă dreaptă
  2. Carabiniera cu clapetă curbă (se pot ataşa mia uşor decât carabinierele cu clapetă dreaptă)
  3. Carabiniera cu clapetă filiformă (clapeta este foarte subţire, dintr-un material rezistent scăzând din greutatea carabinierei păstrând totuşi o rezistenţă comparabilă cu cea a unei carabiniere normale)

Carabinierele cu siguranta au, in mare, aceeasi forma, dar clapeta este asigurata  printr-un mecanism suplimentar, care previne deschiderea accidentala a carabei. La randul lor pot fi clasificare in:

  1. Carabiniere autoblocante (piedica este actionata de un arc)
  2. Carabiniere cu surub (peste clapeta este suprapusa o piulita care trebuie infiletata manual)

In functie de forma, carabinierele pot fi impartite astfel:

  1. Ovale (forta este egal distribuita atat pe axa cu clapeta cat ÅŸi pe cea fara)
  2. D (in forma literei D,  distribuie mare parte a fortei pe axa fără clapetă)
  3. Offset-D (la fel ca cele în forma D, diferă doar prin lungimea în partea de deschidere a clapetei care este mai mare, permiţănd o deschidere mai mare a clapetei)
  4. Para/HMS (carabiniere Offset-D, de dimensiuni mai mari, permitand prinderea mai multor obiecte sau folosirea nodului semicabestan)

Carabinierele utilizate in sport sunt mai usoare decat cele industriale (fabricate din otel), fiind confectionate din aluminiu 7075. In Europa carabinierele trebuie sa verifice standardul EN 12275:1998 "Mountaineering equipment - Connectors - Safety requirements and test methods", conform caruia o carabiniera trebuie sa sustina cel putin 20KN atunci cand este inchisa, respcitv 7KN, deschisa. De obicei sunt marcate suplimantar cu o litera pentru a indica domeniul de utilizare:

  1. K (via ferrata)
  2. B (base)
  3. H (pentru utilizare cu nod semicabestan)

Pentru utlizare industriala, carabinierele trebuie sa sa verifice standardul EN 362:2004 "Personal protective equipment against falls from a height. Connectors.", care prevede 20KN pentru carabiniera inchisa si peste 15KN pentru carabiniera deschisa.

Accesări: 16936
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem