GEOL. Este o rocă magmatică masivă, cu granulaţie grosolană (cristale cu dimensiunea de câţiva milimetri), formată la adâncimi mari (plutonite), conţinând în principal cuarţ, feldspat sau minerale de culoare închisă ca mica.
Granitele se formează din magma acidă bogată în silicaţi, care vine din adâncime (fenomen favorizat de mişcările tectonice) şi care în apropierea suprafeţei pământului (adâncime de sub 2 km) se solidifică prin răcire lentă în crăpăturile scoarţei având uneori un diametru de câteva sute de kilometri; granitele cu o granulaţie mai mare se numesc pegmatite.
Aspectul granitului, este diferit în masa lui se pot vedea cristale de minerale de mărime de câţiva milimetri, culoarea granitului variază de la cenuşiu deschis până la albăstrui, roşu, galben.
Granitul se poate spune că ar fi roca cea mai răspândită din scoarţă, fiind prezent în zonele tectonice sau sedimentare.
Granitul era folosit la pavarea trotuarelor, datorită durităţii şi rezistenţei la erodare, intemperii, în construcţie la:
- pavarea străzilor, bordurii trotuarelor
- cale ferată (terasamente)
- acoperirea pereţilor clădirilor cu plăci de granit, la ferestre şi uşi
- în grădini la fântâni, sau pavaj