Regiuni depresionare foarte alungite si subsidente ale scoartei terestre, situate de obicei la margine de ocean, in care se prepara, în cursul timpului geologic, nasterea unui lant muntos. In ele au loc sedimentari foarte groase de tipul flisului, insotite de metamorfism si magmatism.
Termenul a fost introdus de geologul american J.Dana (1870), care considera ce geosinclinalul este un bazin intracontinental (subsident si umplut cu sedimente de mica adancime), in contrast cu europenii, care-l socotesc o fosa adanca extinsa la marginea continentului.
Geosinclinalul se compune din fasii adanci de tipul jgheaburilor si parti mai ridicate, riduri. Partea interna, dinspre continent, ce contine un rid si un jgheab se numeste eugeosinclinal, iar domeniul extern se cheama miogeosinclinal.
Evolutia unui geosinclinal este indelungata si cuprinde diferite etape si faze (care variaza in amanunt de la un autor la altul):
1. etapa de scufundare (sau geosinclinala), care se individualizeaza geosinclinalul, si totul se scufunda, aparand eruptii de tip ofiolitic, dupa care incepe umplerea cu sedimente de tip flis; miscarile tectonice sunt instabile ca sens dar domina scufundarea;
2. etapa de ridicare (sau orogeneza) cind domina inaltarile cu tendinta de a rma un lant muntos. Se compune din mai multe faze:
- faza de inversiune (orogeneza propriu-zisa), cand lasarile generale sint
inlocuite cu inaltari, ce incep prin cutari puternice ale zonei interne si
revarsari de panze catre exterior - faza de inchidere a geosinclinalului (sau tardigeosinclinala), cand se
individualizeaza fose molasice (depuneri de roci moi de mica adancime), in
care se remarca avantfosa (in exterior), arierfosa si intrafosele (sau
depresiunile interne); apare totodata si un magmatism trahitoandezitic, cu
intruziuni granodiorice - faza de postgeosinclinal (sau a ridicarilor in bloc, sau postorogena, sau de
echilibru izostatic), cand ridicarile si exondarea afecteaza si avantfosele si
chiar regiuni vecine, formand un nou sectoare muntoase care s-au format
independent.