7 moduri prin care ne putem reduce deşeurile de plastic

Categoria părinte: Resurse Categorie: Revista presei de mediu Publicat: Luni, 07 Martie 2016 Tipărire Email

V-aţi gândit vreodată să cumpăraţi produse vrac în locul celor ambalate, să achiziţionaţi un filtru de apă sau să luaţi cu voi la cumpărături sacoşe de pânză? Iată câteva metode prin care putem evita să producem deşeuri din plastic.

Treehugger scria anul trecut despre cum putem reduce, în calitate de consumatori, cantitatea de deşeuri de plastic pe care o generăm. Întrucât tendinţele de consum nu s-au schimbat prea mult de atunci, sfaturile sunt încă actuale.

Evitaţi anumite tipuri de plastic

Pe ambalajele de plastic, este inscripţionată o cifră de la 1 la 7, încadrată de un triunghi format din săgeţi. Cele mai dăunătoare tipuri de plastic sunt cele semnalate cu 3 (clorura de polivinil), 6 (polistiren) şi 7 (policarbonat).

Folosiţi recipiente care nu sunt din plastic

Recipientele din sticlă sau din oţel inoxidabil sunt o alternativă ecologică pentru stocarea şi transportul alimentelor. În plus, ele pot fi folosite în loc de pungi şi în momentul cumpărării hranei, dacă optăm pentru produse vrac. Sacoşele de pânză ar trebui să fie, de asemenea, indispensabile atunci când mergem la cumpărături.

Nu cumpăraţi apă la PET

Vânzările de apă la PET au explodat în ultimii ani. Companiile pretind că apa pe care o îmbuteliază este de o calitate net superioară celei de la robinet, însă, uneori, realitatea este diferită. Pentru mai multe informaţii despre cum poluează această industrie, puteţi urmări documentarul Tapped. Dacă apa de la robinet nu este tocmai sigură în zona în care locuiţi, o soluţie pentru evitarea cumpărării de apă la PET o reprezintă instalarea unor filtre de purificare.

Cumpăraţi cantităţi mari

Deşi pe moment costă mai mult, pe termen lung, achiziţionarea de alimente non-perisabile sau produse de curăţenie în cantităţi mari se poate dovedi profitabilă. E rentabil atât atunci când calculăm costul per bucată, cât şi dacă luăm în seamă impactul asupra mediului. Trebuie să ţinem cont de faptul că produsele ambalate individual produc mai multe deşeuri.

Evitaţi produsele concelate

Produsele congelate sunt, de cele mai multe ori, ambalate în mult plastic. Pe langă ambalajul pe care îl vedem în magazine, ele sunt transportate în cutii de carton, la rândul lor ambalate în plastic.

Evitaţi să gătiţi în tigăi de Teflon

Suprafeţele de care mâncarea nu se lipeşte, precum Teflonul, eliberează substanţe chimice atunci când sunt încălzite. Le puteţi înlocui cu vase din fontă, oţel inoxidabil sau cupru.

Folosiţi alternative ecologice de curăţenie

Bicarbonatul de sodiu şi oţetul sunt buni înlocuitori pentru soluţiile de dezinfectat în casă sau de spălat vase şi pot fi folosite chiar pe post de şampon. De asemenea, detergenţii clasici de spălat rufe, ambalaţi în recipiente groase din plastic, pot fi înlocuiţi cu benzi sau nuci de săpun.

Accesări: 9209
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem