AEE: specii invazive ameninţă biodiversitatea în Europa

Categoria părinte: Revista presei de mediu Categorie: Arhiva 2013 Publicat: Vineri, 22 Februarie 2013 Tipărire Email

Potrivit unui raport AEE (Agenţia Europeana de Mediu) există aproximativ 10.000 de specii de animale care au invadat spaţiul european şi ameninţă biodiversitatea locală. Mai mult decât atât, o parte din ele sunt periculoase şi pentru om întrucăt ele pot fi purtătoare de boli tropicale. Acest lucru se întâmplă în cazul noilor specii de ţânţari ajunşi în Europa.

"Pe fondul încălzirii globale, unele boli contagioase grave ce sunt răspândite de insecte, cum ar fi malaria, se extind dinspre zonele tropicale spre cele temperate. Ţânţarii anofeli, ce împrăştie această maladie, se deplasează şi se înmulţesc oriunde în lume, cu condiţia să fie cald. În România, malaria a fost eradicată la începutul anilor 50, dar cu cât sunt mai calde şi mai scurte iernile, cu atât pericolul acestei boli poate reapărea”, a explicat, pentru Green Report, Profesor Dr. Emanoil Ceauşu, director medical la Spitalul de boli infecţioase şi tropicale „Dr.Victor Babeş”.

Numărul acestor specii de animale şi plante se află în continuă creştere şi ameninţă cu dispariţia speciile locale. Drept consecinţă a acestui fenomen ireversibil, până acum aproape 110 specii locale se află în pericol de dispariţie.

Sursă: green-report.ro

Accesări: 4501
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem