Sere, solarii şi case din cel mai comun deşeu produs de gospodăriile din România
Categoria părinte: Revista presei de mediu
Categorie: Arhiva 2013
Publicat: Miercuri, 17 Aprilie 2013
Tipărire
Email

PET-urile sunt cel mai comun ambalaj pentru produsele lichide găsite în magazinele agro-alimenare din mediul rural de la noi – bere, băuturi răcoritoare, vin, ulei, oţet – şi cel mai comun deşeu recoltat în urma operaţiunilor de curăţare a văilor râurilor şi zonelor de agrement naturale.
Dincolo de atitudinea faţă de mediu şi vecinătate a locuitorilor din zona rurală – un aspect care ar trebui abordat din perspectiva îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă, a dezvoltării şi chiar a sănătăţii – prezenţa mare a PET-urilor în “recolta” de deşeuri care poluează albiile pârâurilor şi alte spaţii “comune” este explicată şi de gradul redus de refolosire al acestora în gospodărie.
Dacă hârtiile şi cartoanele sunt în întregime folosite la foc, PET-urile sunt folosite fie în întregime ca recipiente pentru alte lichide (cele de bere, vin şi băuturi răcorioare – lapte de la vaca proprie, siropuri produse în casă, miere producţie proprie, ţuică producţie proprie), fie tăiate ca ghivece improvizate (baza) sau “clopote” de protecţie a unor răsaduri (capul), restul neîntrebuinţat fiind aruncat.
Găsirea unor întrebuinţări mai numeroase pentru reciclarea PET-urilor ar fi o soluţie mai eficientă chiar şi decât educaţia privind igiena personală şi cea a mediului înconjurător pentru reducerea cantităţilor de deşeuri aruncate din gospodăriile ţărăneşti.
Câteva proiecte deja testate arată că PET-urile pot reprezenta materiale de bază foarte ieftine care pot fi utilizate în construcţia de “utilităţi” extrem de importante pentru gospodărie.

Solare construite din PET-uri – mult mai inventivi decât britanicii s-au dovedit a fi brazilienii care au preluat o idee premiată la un concurs de soluţii de reciclare a deşeurilor construind prin implicarea statului nu mai puţin de 3000 de sisteme solare de încălzire a apei pe bază de PET-uri folosind cam aceleaşi materiale – şi obţinând sisteme capabile să încălzească apa a două băi.

Preluat de pe agrointel.ro