Cum te poate imbolnavi fracturarea hidraulica

Categoria părinte: Revista presei de mediu Categorie: Arhiva 2013 Publicat: Joi, 19 Decembrie 2013 Tipărire Email
Fracturarea hidraulica poate creste riscul de imbolnavire prin afectarea hormonilor de catre substantele chimice eliberate in mediul inconjurator, sustin oamenii de stiinta. Expertii au lansat avertismentul dupa studierea poluarii apei de pe terenurile din SUA, unde a fost folosita controversata tehnica de foraj a gazelor naturale.
Echipa a analizat 12 substante chimice care afecteaza sistemul endocrin (endocrine disrupting chemicals - EDC), utilizate in operatiuni de fracking (fracturare hidraulica - n.red.) si au masurat capacitatea lor de a imita sau de a bloca efectele hormonilor de reproducere.
Probele de apa provenind de la scurgerile de pe terenurile de foraj au avut niveluri de substante chimice suficient de mari pentru a interfera cu raspunsurile organismului la hormonii de sex masculin, precum si cu estrogenul, scrie The Guardian.
"Mai mult de 700 de substante chimice sunt folosite in procesul de fracking si multe dintre acestea perturba functiile hormonilor. Odata cu cresterea fracking-ului, populatiile se pot confrunta cu riscuri mult mai mari de imbolnavire prin expunerea la substantele chimice care afecteaza sistemul endocrin", sustine dr. Susan Nagel, de la Universitatea din Missouri, unul dintre autorii studiului publicat in revista de Endocrinologie.
Fracturarea hidraulica foloseste un amestec de apa si produse chimice sub presiune pentru a elibera gazele naturale prin fracturarea rocilor. Oamenii de stiinta din SUA au luat probe atat de la suprafata cat si din subteranul terenurilor unde au avut loc accidente cu scurgeri de la foraj. Ei s-au concentrat pe o suprafata densa de foraj, la Garfield County in Colorado, unde exista mai mult de 10.000 de sonde active de gaze naturale. Rezultatele obtinute pe acest teren au fost comparate cu cele din alte locuri cu foraj mai mic si fara scurgeri. Probele prelevate din raul Colorado, care colecteaza apa de la terenul de foraj, au avut un nivel moderat de produse chimice care afecteaza sistemul endocrin.
"Fracking-ul este scutit de reglementarile federale privind protectia calitatii apei, dar scurgerile provenite de la forajul gazelor naturale pot contamina la suprafata, solul si apa potabila. Acest lucru ar putea creste riscul de imbolnavire in ceea ce priveste reproducerea, metabolismul, afectiunile neurologice si a altor boli, in special la copiii care sunt expusi la EDC", a spus Nagel. 
Preluat de pe ziare.com
 
Accesări: 4243
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem