Criza biodiversitatii ameninta omenirea

Categoria părinte: Revista presei de mediu Categorie: Arhiva 2010 Publicat: Vineri, 08 Ianuarie 2010 Tipărire Email

Disparitia accelerata a vietii animale si vegetale ameninta umanitatea pentru o perioada de cateva decenii, a avertizat astrofizicianul Hubert Reeves, mai ales in conditiile in care ONU (Organizatia Natiunilor Unite) a proclamat 2010 "anul international al biodiversitatii".

"Amenintarea este valabila pentru cateva decenii cel mult", a declarat astronomul canadian in varsta de 77 de ani intr-un interviu, citat de AFP.

"Deja putem observa ca sterilizarea solului se continua cu o viteza foarte mare din cauza pesticidelor si a tratamentelor excesive care elimina insectele, viermii de pamant, albinele", a explicat Reeves.

Daca nu va fi facut nimic in urmatorii "zece, 20 sau cel mult 30 de ani, vom ajunge sa ne intrebam ce vom mai manca seara", a estimat astrofizicianul.

Potrivit Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (UICN), institutia de referinta in materie de conservare a biodiversitatii, jumatate din speciile de mamifere sunt amenintate cu reducerea numarului de exemplare, iar un sfert chiar cu disparitia.

Reeves s-a declarat "foarte ingrijorat" pentru viitor, cand planeta risca sa ajunga intr-o stare lamentabila. De aceea, totul depinde exclusiv de deciziile care vor fi luate acum.

Pana in prezent, actiunile concrete au fost inlocuite doar de vorbe si promisiuni, desi, la summitul privind Terra de la Johannesburg, din 2002, liderii lumii se angajasera sa "incetineasca semnificativ" eroziunea biodiversitatii pana in 2010.

Citeste tot articolul pe Intactnews.ro

Accesări: 6524
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem