Testul climei, peste 40 de ani

Categoria părinte: Revista presei de mediu Categorie: Arhiva 2010 Publicat: Marți, 12 Ianuarie 2010 Tipărire Email

Oficialii guvernamentali ar trebui să facă tot posibilul pentru a reduce emisiile de gaze
cu efect de seră în cursul următorilor 40 de ani, pentru a evita înrăutăţirea iremediabilă a condiţiilor climatice pe termen lung, se arată într-un studiu publicat luni şi citat de AFP.

Cercetătorii au examinat, cu ajutorul
unui program informatic, cum diferite niveluri de emisii de gaze cu efect de seră (GES) în 2050 ar putea împiedica atingerea obiectivului de a limita creşterea temperaturii terestre la 2 sau 3 grade peste media erei preindustriale.

La summitul de la Copenhaga al ONU din decembrie, ţările au încheiat un acord minimal care a subliniat necesitatea de a limita creşterea temperaturii planetei cu 2 grade, dar a rămas foarte ambiguu în legătură cu metodele de a atinge acest obiectiv.

Unul dintre scenariile analizate de aceşti experţi arată că ar fi necesară reducerea emisiilor GES cu aproximativ 20% faţă de nivelul lor din 2000, pentru a limita la 2 grade creşterea temperaturii globului la sfârşitul secolului.Potrivit unui al doilea scenariu în care cererea de energie şi de teren arabil ar creşte mai rapid, reducerea emisiilor GES ar urma să fie de 50%.

Autorii raportului conchid că o astfel de reducere este dificil de realizat cu sursele cunoscute de energie. Aceste activităţi la care participă cercetători americani şi europeni apar în analele Academiei americane de ştiinţe (PNAS), datate din 11 ianuarie.


Citeste tot articolul pe evz.ro

Accesări: 6042
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem