Ticu Lăcătuşu şi Cornel Coman, premieră în Groenlanda

Categoria părinte: Revista presei de mediu Categorie: Arhiva 2010 Publicat: Duminică, 13 Iunie 2010 Tipărire Email

Alpiniştii români Ticu Lăcătuşu şi Cornel Coman au reuşit, în premieră, să traverseze Groenlanda pe schiuri. La cinci zile de la încheierea aventurii, Lăcătuşu scrie ultima pagină a jurnalului de călătorie.
Exploratorii români Ticu Lăcătuşu şi Cornel Coman au reuşit să traverseze Groenlanda pe schiuri

"Marea aventură s-a încheiat cu bine. În 37 de zile de expediţie, am parcurs exact 650 de kilometri, cu 50 mai mult decât ne-am propus", scrie alpinistului pe lacatusu.ro.

Dacă la începutul expediţiei Eco Greenland, Lăcătuşu şi Coman au avut mari probleme cu vântul puternic ("nu puteam nici măcar să deschidem fermoarul ca să căutăm un primus"), în ultimele zile cei doi s-au "lovit" de vremea călduroasă.

"Gheaţa de pe tronsonul marginal vestic al calotei este extrem de fragilă şi s-a format practic într-un lac uriaş, adânc de mai mulţi metri, imposibil de trecut", povesteşte exploratorul.

Astfel, după terminarea traseului de 650 de kilometri, cei doi au fost conduşi de un elicopter la aeroporul Kangerlussuaq, fostă baza aeriană a SUA. "Am ajuns la aeroport, în mijlocul civilizaţiei (înconjuraţi de reni, urşi polari, foci, morse, două avioane Hercules, trei avioane civile, 150 localnici şi cam 100 turişti)". După 37 de zile în care nu au văzut pe nimeni, "civilizaţie" pare un cuvânt mai mult decât potrivit.

Preluat de pe evz.ro

Accesări: 6931
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem