O cincime din speciile de animale si plante de pe planeta sunt amenintate cu disparitia

Categoria părinte: Revista presei de mediu Categorie: Arhiva 2010 Publicat: Luni, 01 Noiembrie 2010 Tipărire Email

Cercetatorii care au alcatuit „Lista rosie a speciilor amenintate cu disparitia” spun ca proportia acestora din urma se afla intr-o crestere ingrijoratoare. Chiar daca au existat cazuri in care munca specialistilor in conservare a salvat specii pe cale de disparitie, situatia nu este deloc imbucuratoare – una din cinci specii de animale si plante de pe glob este pe cale de disparitie, conform unui studiul lansat in cadrul summitului ONU pe biodiversitate din Japonia.

Studiul arata ca amfibienii raman cele mai amenintate dintre animale, 41% dintre ei fiind pe cale de disparitie. La polul opus se afla pasarile, cu un procent de 13%. Cele mai mari pierderi in materie de biodiversitate se inregistreaza in Asia de Sud-Est, unde suprafate uriase de jungla si paduri sunt distruse in numele agriculturii, a uleiui de palmier si a biocombustibilului. „‘Coloana vertebrala’ a biodiversitatii incepe sa se sfarame”, a spus profesorul Edward O. Wilson de la Universitatea Harvard, un proeminent ecologist.

Cercetatorii din spatele acestei evaluari au constatat totodata dovezi noi ca proiectele de conservare au un efect global semnificativ. „Eforturile cu adevarat concentrate in aceasta directie functioneaza cand reusim sa le ducem la bun sfarsit – multe specii de pasari se regenereaza si avem multe astfel de exemple”, a spus Simon Stuart, presedintele Comisiei pentru Supravietuirea Speciilor din cadrul Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii.

Citeste tot articolul pe hotnews.ro


Accesări: 7756
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem