Munţii Făgăraş ar putea deveni cel mai mare parc natural din Europa

Categoria părinte: Resurse Categorie: Revista presei de mediu Publicat: Luni, 29 Februarie 2016 Tipărire Email

fagaras 6 8 iulie 2012 20120712 1593514605Munţii Făgăraş ar putea deveni cel mai mare parc natural din Europa! Ministerul Mediului, în parteneriat cu mai multe organizaţii non-guvernamentale, au demarat proiectul de creare a celei mai mari arii protejate. Munţii Făgăraş, Bucegi, Piatra Craiului şi Iezer vor forma astfel un parc natural unic în Europa, ce ar deveni emblematic pentru acest continent, aşa Yellowstone este în Statele Unite ale Americii. Ministrul Cristiana Paşcă-Palmer a survolat marţi munţii Făgăraş împreună cu reprezentanţii mai multor ONG-uri de protceţie a mediului.

 

Ministrul analizează posibilitatea creării unui areal protejat de peste 200.000 de hectare, care să includă munţii Făgăraş, Bucegi, Iezer şi Piatra Craiului. Transformarea munţilor Făgăraş în parc natural îi încântă pe localnici...şi nu prea. Moş Iulian şi badea Costin, care de când se ştiu merg cu animalele la păscut pe munte, spun că nu vor mai putea face acest lucru odată cu includerea zonei într-o arie protejată.

Şi chiar dacă potenţialul turistic al zonei va creşte enorm, cei doi nu sunt prea încrezători în succesul economic al iniţiativei.

În afară de avantajele turistice, autorităţile spun că localnicii ar putea beneficia de fonduri europene pentru susţinerea tradiţiilor şi obiceiurilor. În plus, vor fi stopate defrişările în zona munţilor Făgăraş, unde se estimează că au fost tăiate ilegal mii de hectare de pădure. Transforamrea zonei în parc natural este însă un proces de durată care, spun organizaţiile non-guvernamentale, s-ar putea întinde chiar şi pe 10-20 de ani.

Accesări: 8324
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem