7 moduri prin care ne putem reduce deÅŸeurile de plastic

Categoria părinte: Resurse Categorie: Revista presei de mediu Publicat: Luni, 07 Martie 2016 Tipărire Email

V-aÅ£i gândit vreodată să cumpăraÅ£i produse vrac în locul celor ambalate, să achiziÅ£ionaÅ£i un filtru de apă sau să luaÅ£i cu voi la cumpărături sacoÅŸe de pânză? Iată câteva metode prin care putem evita să producem deÅŸeuri din plastic.

Treehugger scria anul trecut despre cum putem reduce, în calitate de consumatori, cantitatea de deÅŸeuri de plastic pe care o generăm. Întrucât tendinÅ£ele de consum nu s-au schimbat prea mult de atunci, sfaturile sunt încă actuale.

Evitaţi anumite tipuri de plastic

Pe ambalajele de plastic, este inscripÅ£ionată o cifră de la 1 la 7, încadrată de un triunghi format din săgeÅ£i. Cele mai dăunătoare tipuri de plastic sunt cele semnalate cu 3 (clorura de polivinil), 6 (polistiren) ÅŸi 7 (policarbonat).

Folosiţi recipiente care nu sunt din plastic

Recipientele din sticlă sau din oÅ£el inoxidabil sunt o alternativă ecologică pentru stocarea ÅŸi transportul alimentelor. În plus, ele pot fi folosite în loc de pungi ÅŸi în momentul cumpărării hranei, dacă optăm pentru produse vrac. SacoÅŸele de pânză ar trebui să fie, de asemenea, indispensabile atunci când mergem la cumpărături.

Nu cumpăraţi apă la PET

Vânzările de apă la PET au explodat în ultimii ani. Companiile pretind că apa pe care o îmbuteliază este de o calitate net superioară celei de la robinet, însă, uneori, realitatea este diferită. Pentru mai multe informaÅ£ii despre cum poluează această industrie, puteÅ£i urmări documentarul Tapped. Dacă apa de la robinet nu este tocmai sigură în zona în care locuiÅ£i, o soluÅ£ie pentru evitarea cumpărării de apă la PET o reprezintă instalarea unor filtre de purificare.

Cumpăraţi cantităţi mari

DeÅŸi pe moment costă mai mult, pe termen lung, achiziÅ£ionarea de alimente non-perisabile sau produse de curăţenie în cantităţi mari se poate dovedi profitabilă. E rentabil atât atunci când calculăm costul per bucată, cât ÅŸi dacă luăm în seamă impactul asupra mediului. Trebuie să Å£inem cont de faptul că produsele ambalate individual produc mai multe deÅŸeuri.

Evitaţi produsele concelate

Produsele congelate sunt, de cele mai multe ori, ambalate în mult plastic. Pe langă ambalajul pe care îl vedem în magazine, ele sunt transportate în cutii de carton, la rândul lor ambalate în plastic.

EvitaÅ£i să gătiÅ£i în tigăi de Teflon

SuprafeÅ£ele de care mâncarea nu se lipeÅŸte, precum Teflonul, eliberează substanÅ£e chimice atunci când sunt încălzite. Le puteÅ£i înlocui cu vase din fontă, oÅ£el inoxidabil sau cupru.

Folosiţi alternative ecologice de curăţenie

Bicarbonatul de sodiu ÅŸi oÅ£etul sunt buni înlocuitori pentru soluÅ£iile de dezinfectat în casă sau de spălat vase ÅŸi pot fi folosite chiar pe post de ÅŸampon. De asemenea, detergenÅ£ii clasici de spălat rufe, ambalaÅ£i în recipiente groase din plastic, pot fi înlocuiÅ£i cu benzi sau nuci de săpun.

Accesări: 9449
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem