Cristiana Pașca Palmer: Din păcate, constat că tema 'mediului' a lipsit aproape cu desăvârșire din această campanie electorală

Categoria părinte: Resurse Categorie: Revista presei de mediu Publicat: Marți, 07 Iunie 2016 Tipărire Email

Tema mediului a lipsit aproape cu desăvârșire din campania electorală pentru alegerile locale și, în multe dintre programele electorale ale candidaților, mediul a fost menționat la rubrica și altele, afirmă ministrul de resort, Cristiana Pașca Palmer, în mesajul postat pe pagina de Facebook a ministerului cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului.

"Astăzi, 5 iunie 2016, este o zi specială, cu dublă importanță!(..) Astăzi este ziua în care îi vom alege pe cei care să ne reprezinte cel mai bine în administrația publică locală (...). Totodată, astăzi este și Ziua Mondială a Mediului, instituită acum 44 de ani de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite. Relația dintre administrația locală și mediu este una esențială! Din păcate, constat că tema 'mediului' a lipsit aproape cu desăvârșire din această campanie electorală pentru alegerile locale, lucru inadmisibil în societatea în care trăim, în care viitorul nostru ca specie umană și cel al Planetei sunt intrinsec legate de felul în care vom ști să protejăm mediul. Am urmărit cu atenție programele electorale ale multor candidați, unii dintre ei cu vastă experiență politică, și am constatat cu dezamăgire cum, de cele mai multe ori, mediul este menționat la rubrica 'și altele'", spune ministrul Mediului.

Aceasta a subliniat că, în ultimii ani există ideea falsă că Ministerul Mediului poartă responsabilitatea pentru un mediu sănătos și curat și a atras atenția că implementarea normativelor de protecție a mediului este atributul autorităților locale.

"Ne-am obișnuit, din păcate, în ultimii ani, cu ideea că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, este singura instituție care poartă responsabilitatea pentru un mediu sănătos și curat la noi în țară. Nimic mai fals! Atât legislația românească, dar și cea europeană evidențiază clar că implementarea normativelor de protecția mediului este atributul autorităților locale, adică exact al celor pe care Dumneavoastră trebuie să îi alegeți astăzi! Fie că vorbim despre managementul deșeurilor în localități, despre îmbunătățirea calității aerului, întreținerea și extinderea spațiilor verzi, calitatea apei potabile, creșterea eficienței energetice a clădirilor, construcția de piste de biciclete și rețele de transport urban ecologic, managementul traficului rutier — toate acestea intră în atribuțiile primăriilor și ale consiliilor județene", a spus Cristiana Pașca Palmer.

Ea a precizat că ministerul pe care îl conduce are responsabilitatea de a elabora legislația și de a aloca resursele necesare, dar pârghiile pentru implementarea măsurilor se află la autoritățile locale și a menționat că, după ce anul trecut tematica de mediu a ținut capul de afiș al agendei internaționale, se aștepta ca aceasta să fie o preocupare centrală a campaniei electorale.

"Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor are responsabilitatea de a elabora legislația de mediu, de a aloca resursele necesare și de a se asigura că legislația este respectată. Însă pârghiile pentru implementarea tuturor măsurilor, al cărui obiectiv final este îmbunătățirea calității mediului, și implicit a vieții fiecăruia dintre noi, se află la autoritățile publice locale. Mă așteptam ca, după ce tot anul trecut tematica de mediu a ținut capul de afiș al agendei internaționale, culminând cu adoptarea istoricului Acord de la Paris privind lupta împotriva schimbărilor climatice, tematica mediului, și mai ales legătura dintre mediu și dezvoltare, așa cum este ea promovată în conceptul de 'economie verde' și 'economie circulară', să fie o preocupare centrală a actualei campanii electorale", a afirmat Pașca Palmer.

Ministrul Mediului a subliniat, totodată că nu poate să nu remarce o lipsă de viziune și de conectare la problematica de mediu la candidați care promit taxe zero la serviciul de salubritate pentru cetățeni, asta în condițiile în care, la capitolul colectării selective și reciclării deșeurilor municipale, România se situează pe ultimele locuri în Europa.

"Suntem cu toții de acord că reciclarea trebuie să înceapă din casa fiecăruia dintre noi și, în acest context, cred că soluția corectă ar fi taxe zero pentru cei care colectează selectiv și taxe semnificative pentru acei cetățeni care nu o fac. Iată doar un exemplu de măsură ce ar trebui adoptată de administrația locală și care ar putea descuraja astfel colectarea neselectiva, ar da un imbold industriei de reciclare, și ar contribui la atingerea țintelor de reciclare pe care România și le-a asumat prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană", a explicat ministrul Mediului.

Ea a reamintit că ministrul Fondurilor Europene vorbea recent despre riscul de a pierde 187 de milioane de euro, fonduri europene aflate la dispoziția Municipiului București și făcea apel la noua echipă care va prelua Capitala, să facă o prioritate din atragerea acestor sume. O bună parte din acești bani se referă la creșterea eficienței energetice care, pe lângă creșterea confortului și reducerea costurilor, aduce și importante avantaje de mediu.

La rândul său, Cristiana Pașca Palmer a făcut apel la Primăria București să accelereze construirea infrastructurii de biciclete a Capitalei, pentru care Ministerul Mediului, Apelor, și Pădurilor a alocat 10 milioane de euro încă din 2014, bani care sunt încă nefolosiți de către Primărie și și-a exprimat speranța ca noul primar General al Capitalei să facă o prioritate din acest deziderat, deși nu l-a auzit pe niciunul dintre candidați vorbind despre asta în campania electorală pentru București.

"În opinia mea, nu este nevoie de o zi anume pentru a sărbători natura și ceea ce ne oferă mediul în care trăim-acest lucru ar trebui să se întâmple în fiecare zi, pentru că mediul ne oferă tot ceea ce avem mai de preț — adică viața! Însă astăzi acest lucru este poate mai important că niciodată, întrucât putem alege să punem mediul pe agenda publică locală. Așadar, să alegem împreună mediul și să cerem, în primul rând de la fiecare dintre noi, și apoi celor care ne reprezintă, să fie conștienți că natură nu este un dat și nici o resursă inepuizabilă, ci este responsabilitatea noastră, a tuturor! În această zi — a mediului și a alegerilor locale-să alegem înțelept, cu conștiința faptului că totul depinde de noi! De fiecare dintre noi, nu doar de Guvern, autorități, și clasa politică. Numai atunci când acest lucru va fi înțeles și asumat de fiecare român și româncă, vom vedea o transformare cu adevărat pozitivă în societate", își încheie ministrul Mediului mesajul de pe Facebook.

Preluat de pe agerpres.ro

Accesări: 9455
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem