Categoria părinte: Resurse Publicat: Luni, 12 Noiembrie 2012 Tipărire

Planeta se îndreaptă cu pași repezi spre schimbări climatice cu efecte devastatoare, urmând ca în acest secol temperaturile globale să crească cu până la 6 grade Celsius, concluzionează un nou raport elaborat de PricewaterhouseCoopers, cea mai mare companie de servicii profesionale din lume. Cauza acestei încalziri globale periculoase este esecul guvernelor în a găsi alternative la combustibilii fosili.

Studiul elaborat de PwC a ajuns la concluzia că este aproape imposibil ca încălzirea globală înregistrată pâna în 2100 să fie limitată la două grade Celsius, pragul maxim care limitează consecințele devastatoare și neprevăzute ale schimbărilor climatice. Analizând ritmul în care principalele economii ale planetei au redus emisiile de dioxid de carbon, specialiștii PwC au ajuns la concluzia că este deja prea târziu pentru a mai putea atinge țintă de 2 grade Celsius stabilită de Comitetul Interguvernamental privind Schimbarea Climei.

Pentru a nu depăși plafonul de 2 grade Celsius, economia globală ar trebui sa atingă o rată a „decarbonizării” de 5.1% pe an în fiecare din următorii 39 de ani. Acest ritm nu a fost niciodată atins de când aceste statistici sunt înregistrate, de la sfârșitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

„Chiar daca rata decarbonizării ar fi de două ori mai mare decât cea înregistrată astăzi, tot am emite suficiente gaze cu efect de seră pentru a duce la o creștere a temperaturilor globale de 6 grade Celsius până la finalul secolului. Ca să avem mai mult de 50% șanse să atingem plafonul de 2 grade Celsius ar trebui sa avem un ritm al decarbonizarii de șase ori mai mare decât cel înregistrat astăzi”, a explicat Leo Johnson, partener PwC specializat în schimbări climatice și sustenabilitate.

sursa: www.realitatea.net

Print Friendly, PDF & Email

Sustinem