Valea Badeni - Vâja - Vf. Leaota

Categoria părinte: Resurse Categorie: Destinatii turistice Publicat: Miercuri, 25 Iulie 2012 Tipărire Email

Loc de pornire: Comuna Bădeni

Capat: Varful Leaota,  2133 m

Durata: 5-7 ore ( 2 ore până în  Valea Vâjei, 3.5  ore până la stâna de pe Muchia Vâjei, 5 ore până pe Vârful Leaota)

Dificultate: traseul nu prezintă dificultăţi deosebite, afară de cele legate de diferenţele de nivel

Diferenta pozitiva: > 1500 m

Marcaje: triunghi albastru

Traseul de faţă, puţin cunoscut şi la fel de puţin umblat, este printre cele mai solicitante şi, în acelaşi timp, pitoreşti din cuprinsul munţilor Leaota, urcând în partea superioară pe muchia izolată şi îngustă a Vâjei. Punctul de plecare este comuna Bădeni, la intersecţia cu DN 72 A, Târgovişte - Câmpulung cu DJ 25. Prima parte a traseului urmează, pe distanţa de vreo 10 kilometri, firul Văii Bădeni, trecând prin satele Bădeni şi Valea Bădeni, în capătul căruia trece prin marginea unui sat de ţigani. 

Lunca largă, plină de arini albi, încântătoare în primăvară, face loc, pe masură ce urcăm, unei văi înguste, dominate de fag şi molid. Drumul forestier, bine întreţinut şi accesibil auto până sus, lasă către dreapta, cum urcăm, mai multe bifurcaţii, iar pe stânga două cantoane silvice. Trecem pe rând de intersecţia cu drumul de pe valea Ţâbra, respectiv de cel cu Valea Tâncava, pe care se poate ajunge în Culmea Principală, în Curmătura Tâncavei, sub Vârful Leaota. Noi vom urma valea în sus, până la intersecţia cu Valea Vâjei. În acest punct drumul se bifurcă, ramura stângă urcând până la stâna de pe Muntele Râiosu, cea din dreapta pierzându-se în Valea Vâjei. 

Luăm ca punct de reper o contrucţie cu scop neclar, ridicată chiar pe piciorul muntelui, pe lângă care trecem printr-un desiş de molid. După 10 - 15 minute de urcuş solicitant, panta se mai domoleşte şi pădurea se înalţă, permiţându-ne să ne orientăm. Semnul punct albastru, deşi vechi, este prezent destul de frecvent pe copaci. Ne continuăm urcarea timp de o oră şi jumătate prin pădurea de amestec, zărind când şi când, fie spre nord - vest Muchia Bădenilor, de-a lungul căreia distingem Munţii Priseaca, Făgeţel, Cioara şi Râiosul, fie spre est Culmea Principală a Leaotei, cu Munţii Românescu, Ţâbra şi Tâncava.  

După urcuşul prin pădure, atingem golul alpin într-o zonă cu stâncării. De aici nu mai este mult şi ajungem la stâna de pe Muntele Vâja, pitită într-o mică şa. Mai departe, nu mai avem probleme de orientare, fiind suficient să urmăm muchia destul de îngustă, care urcă repede, luând aspectul unei creste. Blocuri mari de piatră, acoperite cu muşchi verde lasă impresia unor alte înălţimi, din Retezat ori Parâng. Pe vreme bună, privirea se întinde nestingherită spre vest, până în cetăţile de piatră ale Iezerului, trecând alene peste frumoasa ţară a Muscelului. Spre est este blocată de marea piramidă a Vârfului Leaota, pe care îl luăm ca reper. După aproximativ 2 ore de urcuş neîntrerupt, atingem Culmea Leaotei, la 3+4 sute de metri în nordul vârfului principal, până la care mai avem de urcat o nica toată. De aici, putem continua drumeţia fie pe acelaşi drum, fie pe unul din traseele ce se desprind din acesta: spre Românescu, în sud, spre Valea Brăteiului, în est, spre Curmătura Fiarelor, în nord.

Mai multe imagini, aici.

Accesări: 8406
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem