Categoria părinte: Lexicon Categorie: E Publicat: Luni, 02 Noiembrie 2009

Eroziune eolianaPrin eroziune se înţelege degradarea solului sau a rocilor, caracterizată prin desprinderea particulelor neconsolidate şi îndepărtarea lor prin acţiunea ploii sau a vântului. Eroziunea poate fi combătută prin lucrări hidrotehnice, împăduriri etc.

Eroziunea solului este deplasarea particulelor de solid de la suprafaţa uscatului prin acţiunea vântului, apei sau gheţii sau ca urmare a acţiunii unor organisme vii (bioeroziune).

Eroziunea este de mai multe feluri:

  1. eroziune eoliană – îndepărtarea progresivă a fragmentelor de sol şi roci prin acţiunea vântului.
  2. eroziune fluvială- distrugerea progresivă a materialului din albia şi din malurile unui râu. Stabilizarea malurilor se poate face prin plantarea de copaci.
  3. eroziune glaciară - îndepartarea progresivă a rocilor de bază, a solului şi a altorEroziune glaciara materiale de către gheţari.
  4. eroziune marină - îndepărtarea treptată a materiilor din alcătuirea zonei litorale de către mare.
  5. eroziune pluvială - eroziune areolară incipientă, rezultată prin izbirea solului, descoperit de vegetatie, de către picăturile de ploaie.
  6. eroziune termică - topirea unor bucăţi de gheaţă încorporate în sedimentele de mal sau de albie, ce antrenează particule de sol, creând denivelări, nişe de mal etc.
Accesări: 13319
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem