Categoria părinte: Lexicon Categorie: J Publicat: Luni, 14 Iunie 2010

BOT. Numit popular si pin de piatra, jip mare, cetina strâmba, jep sau catun, jneapanul (Pinus mugo)  este un conifer, care creÅŸte sub forma de arbust la altitudini montane intre 1500-2300 m. Tulpină sa este culcată sau ascendanta, ramificată, frunzele aciculate, rigide, ingrămadite câte două spre vârful lujerului, în coada de vulpe. Conurile sunt solitare sau cîte două - trei, aproape sesile, ovoide, sau sferice, de 2-6 cm lungime, cu umbelic central, scurt mucronat, inconjurat de un inel negru. Maturitatea este timpurie, la 6-10 ani.JnepeniÅŸurile se găsesc în zone unde stratul de zăpadă este prezent 80-160 zile pe an, astfel că perioada de vegetaÅ£ie de 5-6 luni pe an oferă o perioadă de creÅŸtere ÅŸi maturizare a lemnului de maxim 3-4 luni pe an.

Jneapanul este o relicva glaciara, fiind declarat monument al naturii, nu atat pentru raritatea sa ci pentru rolul benefic pe care il are in ecosistem. Infloreşte in perioada iunie - august, conurile ramanand pe lujeri mai mulţi ani. Elasticitatea tulpinilor oferă o rezistenţă deosebită împotriva avalanşelor, viscolelor şi stratului gros de zăpadă. Jnepenişurile constituie un sistem de apărare împotriva avalanşelor, protejând pădurea.

Din muguri, sau vlăstarii tineri se obţin substanţe cu efect antiinflamator, regenerator al ţesutului osos în procesele de decalcifiere. Indicat în anumite forme de reumatism, artroze, osteoporoză. Cetina si mugurii contin ulei volatil, alcooli, tanin, rezine, substante minerale, vitamina C.

Accesări: 9667
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem