Ambalajele se vor întoarce la producători

Categoria părinte: Revista presei de mediu Categorie: Arhiva 2011 Publicat: Luni, 10 Ianuarie 2011 Tipărire Email

Autorităţile au de gând să oblige producătorii să se ocupe de recuperarea ambalajelor, apoi de reciclarea sau de eliminarea acestora.

Guvernul vrea ca marile companii producătoare de viitoare deşeuri să dea o mână de ajutor la curăţenie. Potrivit noului proiect de lege privind regimul deşeurilor, elaborat de specialiştii Ministerului Mediului şi Pădurilor, niciun produs nu va mai apărea pe piaţă dacă cel care îl creează nu va face dovada că există posibilitatea gestionării acestuia ca deşeu.

Specialiştii din cadrul ministerului sunt de părere că "prezentul proiect de act normativ contribuie la realizarea de către România a obiectivului «o societate a reciclării», urmărind evitarea generării de deşeuri şi utilizarea deşeurilor ca resursă". În momentul de faţă, proiectul de lege se află în dezbatere publică pe pagina de internet a Ministerului Mediului.
"Pentru asigurarea unui grad înalt de valorificare, deţinătorii de deşeuri sunt obligaţi să colecteze selectiv, cel puţin următoarele categorii de deşeuri: hârtie, metal, plastic şi sticlă", se precizează în draft.

Până în 2015, autorităţile locale sunt obligate să introducă sisteme de colectare separată cel puţin pentru aceleaşi patru categorii de deşeuri, iar până în 2020 producătorii de deşeuri de ambalaje vor trebui să pună la punct un sistem de reutilizare şi reciclare a ambalajelor aruncate la gunoi.

Citeste mai mult pe evz.ro

Accesări: 6290
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem