Topul celor mai spectaculoase specii noi descoperite în 2011

Categoria părinte: Revista presei de mediu Categorie: Arhiva 2011 Publicat: Marți, 24 Mai 2011 Tipărire Email

Un păianjen care ţese o pânză extrem de solidă, un gândac săltăreţ, o ciupercă fosforescentă, o bacterie devoratoare de rugină şi un melc supranumit "tiranozaur" au fost incluşi în topul 10 al celor mai spectaculoase specii descoperite în 2011, au anunţat, luni, cercetătorii americani.

În fiecare an, Institutul internaţional de explorare a speciilor, un organism ataşat Universităţii de Stat din Arizona, publică o listă care include speciile de animale şi plante recent descoperite, reţinându-le pe cele mai spectaculoase.

Institutul este specializat în taxonomie (ştiinţa clasificării speciilor) şi militează pentru protejarea lor. Munca de cercetare în acest domeniu este departe de a se fi încheiat: "Estimăm că, din 1758, am catalogat mai puţin de 20% din totalul speciilor de plante, animale şi bacterii care trăiesc pe Terra", a declarat Quentin Wheeler, entomologul care conduce institutul citat.

Specia desemnată câştigătoare în clasamentul din 2011 este păianjenul Darwin (Caerostris darwini), care secretă un fir de mătase de două ori mai rezistent ca cel produs de păianjenii obişnuiţi, fiind capabil să ţeasă pânze de peste 25 de metri, pentru a traversa râurile din insula Madagascar, unde a fost descoperit.

Citeste tot articolul pe mediafax.ro

Accesări: 7198
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem