Intoxicatia cu...apa

Categoria părinte: Resurse Categorie: ABC montan Publicat: Miercuri, 17 Februarie 2010 Tipărire Email

Intoxicatia cu apa (nu, nu este o gluma !) sau, in termeni de specialitate Hiponatremia, este o amenintare cat se poate de reala, datorata, evident, consumului excesiv de apa. Mai exact, consumul excesiv de apa poate cauza o dereglare a echilibrului electrolitic prin scaderea concentratiei sodiumului in corp. Prediscupusi la aceasta sunt sportivii care fac efort intens intervale mari de timp (alergatorii pe distante lungi).

Masuratorile, efectuate in varii situatii, au aratat ca un om poate elimina prin transpiratie intre 100 si 8000 ml/ zi. Dar transpiratia nu este doar apa. Contine diferite cantitati de saruri: sodiu (0.9 g/l), potasiu (0.2 g/l), calciu (0.015 g/l), magneziu (0.0013 g/l), zinc (0.4 mg/l), cupru (0.3 - 0.8 mg/l), fier (1 mg/l), crom (0.1 mg/l), nichel (0.05 mg/l) etc. Pericolul apare cand odata cu apa sunt eliminate toate aceste minerale si nu sunt inlocuite.

Nu doar consumul de apa poate cauza aceasta afectiune, ci si alte activitati (alergarile pe distante lungi, ciclismul) sau afectiuni (diareea severa sau voma asociata cu gastroenterita). In toate aceste situatii recomandabila este inlocuirea atat a apei, cat si, proportional, a electrolitilor eliminati.

Manifestările clinice ale hiponatremiei constau în cefalee, letargie, astenie, crampe musculare, tulburări digestive (greţuri, vărsături), neurologice (dezorientare, confuzie, obnubilare, edem cerebral, convulsii şi comă). Severitatea simptomelor depinde de rapiditatea debutului şi de concentraţia serică a sodiului (manifestările neurologice grave de tipul convulsii sau comă nu apar decât în scăderile bruşte ale natremiei.

Obiectivul tratamentului este reprezentat de refacerea concentraţiei plasmatice de Na prin restricţia ingestiei de apă şi creşterea excreţiei renale a acesteia şi prin administrarea de soluţii saline hiperosmolare.

Necesarul de apa zilnic depinde de inaltime, greutate, temperatura ambianta, stare de sanatate, nivel de activitate si, bineinteles, de dieta (o dieta bazata pe fructe si legume va necesita un aport mai mic de apa). Recomandat ar fi 30-40 ml de apa per kg corp pe zi. Asadar, o persoana care cantareste 70 kg, ar trebui sa consume intre 2,1 litri (in sezonul rece) si 2,8 litri (in sezonul cald) pe zi.

Accesări: 13036
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem