Frați în Carpați Episodul 18 Munții Retezat

Categoria părinte: Proiecte Categorie: Frati in Carpati Publicat: Joi, 20 Decembrie 2018 Tipărire Email

 21 august - Marți

Socoteala de acasă pentru ultima etapă era de 2 zile în Tulișa, 2 zile în Retezat, 2 zile în Godeanu, 2 zile în Cerna, 2 zile în Mehedinți. Luni pe 3 septembrie aveam programați pacienți așa că trebuia să închei vacanța până pe 1 septembrie. Între Petroșani și Orșova nu aveam în plan nici o zi de pauză și nici o aprovizionare. Deoarece urma să parcurg singur această zonă, mi-am reconfigurat traseul am renunțat la ziua de pauză în Petroșani, am renunțat la Culmea Tulișa.

Îi trezesc pe băieți la răsărit, la 7.30 mă lasă la 30 de km de Petroșani, la Cabana Cheile Buții. Îi mulțumesc lui Gabor. Am mers prima oară pe munte împreună și a fost o surpriză foarte frumoasă că a ținut ritmul cu mine în Lotru și Parâng și nu m-a înjurat prea rău. Îi mulțumesc lui Laurențiu că m-a aprovizionat. De aici singur până la final, pe oriunde o fi finalul.

De la Cheile Buții urc pe un picior de munte până în poiana "La Fânațe", apoi pe drumul forestier până la Cabana Buta. Era trecut de ora 10. Îmi iau un ceai și mănânc ceva din rucsac.

Mulțumesc Gabor

Pe pârâul Buta

Cabana Buta

Refugiul  Salvamont Buta

Urc mai departe spre Șaua Plaiu Mic de unde se deschid imagini largi cu crestele centrale ale Retezatului. Cobor spre Poiana Pelegii, unde ajung pe la 12. Reiau urcarea, după o oră eram la Lacul Bucura. Mă așez să îmi gătesc un orez cald, să prind puteri. Pentru azi îmi propusesem să campez la Lacul Bucura, dar fiind încă devreme, decid să urc pe Peleaga și apoi pe Bucura și să mă întorc pe seară să pun cort.

Culmea Străunile

Vf Piule din Șaua Plaiu Mic

Custura, Păpușa, Peleaga din Șaua Plaiu Mic

Slăveiul, Bucura, Peleaga din Șaua Plaiu Mic

Refugiul din Poiana Pelegii

Lacul si Vf Bucura

Bag un cap la refugiul Salvamont să întreb de vreme. Era de gardă o domnișoară de la Salvamont care îmi zice că nu e după-amiază să nu plouă. Îi zic de unde vin și unde mă duc și își face pomană cu mine. Îmi da rucsacul ei gol să îmi pun niște apă și o geacă de ploaie și îmi las rucsacul meu plin la ei în refugiu. Altă viață! După atâtea zile cu 25 de kile în spate, urc în alergare ușoară spre Peleaga. Ajung în vârf până în ora 15. Apuc spre Bucura, trec de Vf Custura Bucurei. Nori negri se adunau cu repeziciune de jur-împrejur. Ajung la 15.45 în Curmătura Bucurei și începe să plouă. Pun geacă de ploaie și peste mine și peste rucsacul împrumutat. Mă udă bine de tot până la refugiul Salvamont.

Tăurile din Valea Rea

Culmea Custura-Păpușa si Culmea Custura-Gruniu

Pe Peleaga

Lacul Bucura, Lacul Ana

Custura Bucurei, Vf Bucura, Vf Retezat, Vf Lolaia

Valea si Lacul Pietrele din Curmătura Bucurei

Ploaie de vară la Bucura

Mă schimb în ceva uscat și iau o decizie cam nebună. În loc să pun cortul la Bucura, o iau din loc spre Lacul Zănoaga. La 6 seara eram în Șaua Judele însoțit de un super curcubeu, la 7 puneam cort printre măgărușii de la Zanoaga. O zi plină în împărăția Retezatului.

Tăul Agățat

 

Vf Judele

Imagine clasică de Retezat: Lacurile Bucura, Florica, Viorica, Ana, Lia. În stânga se vede o parte din Tăul Porții

Un pic de curcubeu de seară

Vf. Bucura, Judele, Retezat din Șaua Judele

Tăul Iezilor, Tăul Caprelor. În stânga Muntele Bârlea, în dreapta Vf Retezat

Tăul Judele 

Culmea Slăveiu

Vf. Bârlea, Sesele Mari, Radeșu Mare, Zlata. În fundal Munții Țarcu-Godeanu

Retezatul Mic

Valea Judele

Lacul Zănoaga

Refugiul si măgărusii de la Lacul Zănoaga

22 august - Miercuri

 Astăzi aveam de parcurs traseul până la Vf Zlata, apoi să cobor pe Culmea Zlata până la Lacul de acumulare Gura Apei. La 7 plecarea, la 10 ajung jos și continui în Munții Godeanu. De pe Vf Zlata se deschid imagini care îți taie respirația cu toți munții din jur. Sper să ne revedem Retezat!

Lacul Zănoaga la răsărit

"La Pir": În stânga Vf Zlata, în dreapta Vf Pietrii din Munții Țarcu

Retezatul Mic si Munții Godeanu

Munții Țarcu

Accesări: 2968
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem