3.5% pentru Azimut
De ce AE Azimut ?
Pentru ca, in 12 ani de existenta, Asociatia a organizat numeroase activitati tematice (drumetii, ateliere, seminarii, stagii, tabere etc), la care au participat zeci de tineri din Bucuresti.
Am initiat si dezvoltat mai multe proiecte in beneficiul comunitatii: Central Suburbia, Tinteste Sus, Ecoturism in Leaota, Ecoturism in Iezer-Papusa, Smile. In cadrul fiecaruia dintre acestea am organizat numeroase activitati specifice, finalizate prin diferite produse de proiect.
Pentru ca am creat si intretinem doua siteuri, www.ecoazimut.ro, ce contine numeroase materiale folositoare celor ce doresc sa practice ecoturism sau unul dintre sporturile montane , respectiv www.muntiileaota.ro, ghid turistic virtual al Muntilor Leaotasi o pagina facebook, www.facebook.com/ecoazimut, pe care o actualizam permanent cu stiri si evenimente din domeniile adiacente ecoturismului. In 2023 ne propunem mai multe activitati de voluntariat: plantare de stejari in padurea de la Vanatorii Mici, iginerizare in PN Bucegi, in care ne dorim sa ecologizam diferite zone afectate de practicarea turismului de masa, refacerea de marcaje turistice in zona de nord-vest a Muntilor Leaota.
Pentru ca oferim cu frecventa lunara o activitate de tursim montan deschisa comunitatii.
Ce este 3.5%
Prin intermediul prevederii 3.5% din Codul Fiscal, contribuabilii persoane fizice au posibilitatea sa directioneze 3.5% din impozitul pe venit catre o entitate nonprofit infiintata conform ordonantei 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii.
Atentie, aceasta suma nu reprezinta o sponsorizare sau donatie ci este, in esenta, o parte a bugetului de stat care este directionata de catre fiecare cetatean in parte catre sectorul nonguvernamental. Legea este considerata de multi ca fiind un sprijin indirect oferit de catre stat sectorului non-profit sau un model de „filantropie de tranzitie”, data fiind aplicarea ei numai in tarile Europei de Est.
Ce trebuie sa fac?
Depinde. Daca sunteti contribuabil (daca vreti sa directionati un procent din impozitul dvs.), daca sunteti un angajator (si vreti sa aflati ce obligatii va revin in cadrul acestui sistem) sau daca sunteti o organizatie (vreti sa aflati cum puteti beneficia de acest sistem): puteti vizita sectiunile corespunzatoare din siteul: http://doilasuta.ro .
In cazul nostru, pentru a directiona 3.5% catre AE Azimut, completati fisa atasata (230, daca sunteti angajat) si depuneti-o la administratia financiara careia ii apartineti, sau inmanati-o unui membru al asociatiei, intrucat vom depune aceste formulare centralizat.
Fisa 230 (in format pdf, pentru completarea caruia puteti folosi datele urmatoare: CIF 26075910, IBAN RO83INGB0000999913393177)
SAU
Mai nou, puteti folosi portalul formular230 care va ofera un document precompletat cu datele asociatiei, pe care il puteti semna online, iar noi ne vom ocupa de depunerea acestuia la ANAF.
Va multumim!
Frați în Carpați Episodul 19 Munții Godeanu
22 august - Miercuri
La 10 coboram pe malul lacului Gura Apei. Trebuia să ocolesc coada lacului pentru a urca către refugiul Gugu, unde intenționam să mă opresc azi. Mă apucă râsu'-plânsu' când văd că pe drumul de pământ care înconjoară lacul sunt puse semne de circulație din 10 în 10 m. Investiție strategică românească pentru viitor....
Frați în Carpați - Post scriptum
Frați în Carpați Episodul 18 Munții Retezat
21 august - Marți
Socoteala de acasă pentru ultima etapă era de 2 zile în Tulișa, 2 zile în Retezat, 2 zile în Godeanu, 2 zile în Cerna, 2 zile în Mehedinți. Luni pe 3 septembrie aveam programați pacienți așa că trebuia să închei vacanța până pe 1 septembrie. Între Petroșani și Orșova nu aveam în plan nici o zi de pauză și nici o aprovizionare. Deoarece urma să parcurg singur această zonă, mi-am reconfigurat traseul am renunțat la ziua de pauză în Petroșani, am renunțat la Culmea Tulișa.
Îi trezesc pe băieți la răsărit, la 7.30 mă lasă la 30 de km de Petroșani, la Cabana Cheile Buții. Îi mulțumesc lui Gabor. Am mers prima oară pe munte împreună și a fost o surpriză foarte frumoasă că a ținut ritmul cu mine în Lotru și Parâng și nu m-a înjurat prea rău. Îi mulțumesc lui Laurențiu că m-a aprovizionat. De aici singur până la final, pe oriunde o fi finalul.
Frați în Carpați Episodul 20 Munții Cernei, Munții Mehedinți
24 august - Vineri
Mă apropiam de finalul călătoriei și simțeam asta. Eram nerăbdător să ajung acasă, mă săturasem de singurătate și de sălbăticie. Munții Cernei și Mehedinți au toponime cum nu întâlnești în altă parte în Carpați, de multe ori slave: Zglivar, Zascol, Arjana, Biliana, Domogled.
Frați în Carpați Episodul 17 Munții Parâng
18 august - Sâmbătă
Era 14.30 și eram în Obârșia Lotrului. Cu 7 ore înainte eram la 20 de km distanță, în Munții Lotrului. Ne ducem să mâncăm la o terasă. Singurele scaune libere erau la o masă unde stăteau o pereche de voluntari de la Salvamont Vâlcea. Ne așezăm cu ei la masă, le spunem de drumurile noastre, le zic că aș vrea să ajung în Parâng, la Lacul Câlcescu până seara, și ne zic că ne duc ei cu mașina până la Cabana Aviatorilor. Pfuu, vă pup pe portofel. Ne scutiți de 5 km de șosea.
Terminăm masa, ne duc oamenii prin marea de corturi și grătare, așa că pe la 16.30 eram deja pe traseu către Lacul Câlcescu. Mergem pe un forestier, apoi urcuș prin pădure, apoi o potecă printre jnepeni care se împiedicau în rucsacii noștri. După 2 ore și 500 m diferență de nivel ajungem în Rai.